Audacity flatlining on 'Record'...anyone else had/have same problem?

Post your questions & get help from friendly LibriVoxers
Post Reply
YGailW12
Posts: 10
Joined: January 2nd, 2019, 11:46 am
Location: North Wales

Post by YGailW12 » January 4th, 2019, 9:30 am

Hello

I'm wondering if anyone else has had the same problem with Audacity that I am currently experiencing. It's been working okay up to now, but it's suddenly not recording. When I press 'record', the blue tracking line stays flat and no recording takes place. I have checked the microphone (USB) setting and that's okay. I've tried closing Audacity, I've uninstalled and installed it again, but it's not working.

I notice that, when I press 'record', the information in the boxes above the audio track now fade from black to grey (eg, information boxes: MME; Microphone; 1 (Mono) recording; speaker/headphone...).

I'm hoping that it's just a case of my having pressed something that I shouldn't have, and that it will be simple to remedy it.

Any ideas about how to fix it will be gratefully received.

Thank you.
No act of kindness, however small, is wasted [Aesop]

Penumbra
Posts: 989
Joined: May 10th, 2016, 6:16 pm

Post by Penumbra » January 4th, 2019, 10:45 am

you might take a look at "Why do I get only a flat line and no sound when I try to record?" in the audacity manual
https://manual.audacityteam.org/man/faq_recording_troubleshooting.html#Why_can_I_not_record_in_Windows.3F

It is item 14 in the FAQ.
Tom Penn

mightyfelix
Posts: 3094
Joined: August 7th, 2016, 6:39 pm

Post by mightyfelix » January 4th, 2019, 12:47 pm

I think I had this issue when I was running out of storage space. Have you cleaned out your old files recently?

JayKitty76
Posts: 849
Joined: August 3rd, 2018, 3:16 pm
Location: In a galaxy far, far away...
Contact:

Post by JayKitty76 » January 4th, 2019, 3:06 pm

Maybe you accidentally muted your mic? Just a wild stab in the dark, but if you're using a headset with controls on the cable/wire, you could've muted it.
Once I was recording and fiddling with the control panel on the cable, and I accidentally pressed the big circular Mute button halfway through...and I had 8 more minutes I had to rerecord.

angusfreathy
Posts: 1
Joined: October 24th, 2017, 12:59 pm

Post by angusfreathy » January 7th, 2019, 5:30 pm

A friend using Mac installed Mojave OS and had the same issue. He had to go into 'preferences' somewhere and give permission for Audacity to use the mic and USB inputs.
Sorry, no more details in my memory, but hope that helps.

blueskies
Posts: 63
Joined: January 6th, 2019, 6:44 am
Location: in the frozen north

Post by blueskies » January 8th, 2019, 2:52 pm

That would likely be in macOS system preferences > Security & Privacy > Privacy settings for the microphone. Audacity must be checked in that location.
Elizabeth
Also a Project Gutenberg Distributed Proofreader

Post Reply