Unable to record - Windows 10 & Audacity

Post your questions & get help from friendly LibriVoxers
Post Reply
Leesma
Posts: 1471
Joined: January 29th, 2013, 7:06 pm
Location: New York

Post by Leesma » August 14th, 2015, 4:21 am

I recently allowed Microsoft to install Windows 10 in my PC. I also have plugged the mic (Yeti) into an on/off USB hub. Now when opening Audacity to record I get this message: Error Initializing Audio. Could not find any audio devices. You will not be able to play or record any audio devices. Error: Internal Port Audio error.

Not quite true. The speakers work, but not the mic.

When the Audacity recording page appears and I click on the red recording button I get: Error while opening sound device settings and the project sample rate.

Any idea what the problem is and how to fix this? (BTW, the problem does not resolve when I re-plug directly into the PC.)

If I've sent this to the wrong forum, please let me know. Thanks. (edit: moved from Error Reports)

Lee
Eschew obfuscation.

ppcunningham
Posts: 1146
Joined: July 21st, 2009, 3:26 pm
Location: Northern California, USA
Contact:

Post by ppcunningham » August 14th, 2015, 7:30 am

http://forum.audacityteam.org/viewtopic.php?f=46&t=86715

Try the Audacity forum. It is a common problem.
The trouble with life isn't that there is no answer, it's that there are so many answers. Ruth Benedict

Non curo. Si metrum non habet, non est poema

My Page

Darvinia
LibriVox Admin Team
Posts: 3099
Joined: March 15th, 2009, 8:38 pm
Location: Alberta, Canada

Post by Darvinia » August 14th, 2015, 10:02 am

I moved this to "Need Help? Got Advice?". "Error Reports" is for reporting mistakes in our cataglogue.

I don't use Windows so I'm no help but I added that info to the subject line so people who do can spot your predicament more easily.

Patti's advice is sound and a good place to start.

Good luck. :)
Bev

"I yam what I yam, and that's all what I yam." - Popeye, the sailor man
"Everybody's got a mountain to climb" - Dickey Betts
12696

sjmarky
Posts: 2547
Joined: August 28th, 2006, 8:47 pm
Location: Poictesme
Contact:

Post by sjmarky » August 14th, 2015, 3:38 pm

I've seen this noted by other Audacity/Windows 10 users on other boards. Looks like you may have to wait for an update to Audacity.
"Bringing you yesterday's tomorrow...today!"

My website
My Librivox reader page

RuthieG
Posts: 22021
Joined: April 17th, 2008, 8:41 am
Location: Kent, England
Contact:

Post by RuthieG » August 14th, 2015, 10:26 pm

In viewtopic.php?p=1151384#p1151384
Kristin wrote:After much digging in the Audacity forum, I found that an uninstall and a re-install of 2.0.3 gets around the Windows 10 issue!
I don't know whether it is exactly the same audio issue that you are experiencing, but it's worth a try.

Ruth
My LV catalogue page | RuthieG's CataBlog of recordings | Tweet: @RuthGolding

Post Reply